FAQ

Ja det behöver du göra. Sadelkammare är ca 20 grader som varmast, och i stallet är det runt 5 grader på vintern. När du hämtar ditt träns och hänger det där du gör iordning din häst kyls bettet ner ganska fort.
Då bettet bör vara ca 35 grader varmt behöver den alltså värmas upp även om den hänger kvar i sadelkammaren fram till tills att det är dags att tränsa.

I dagsläget passar bettvärmaren till raka, tvådelade och tredelade bett.
Produktutveckling sker ständigt men än så länge ligger fokus på att få till alla storlekar. Målet är givetvis att ha bettvärmare anpassade till alla sorters bett.

Har man gummibett eller novabett, behöver man inte använda en bettvärmare. Det har att göra med att gummi inte är ett lika ledande material som metall och kyler därför inte ner hästens mun på samma sätt.

I ”vanlig” stallmiljö, dvs runt 5 grader, tar det ca 12 minuter att värma upp bettet till 35 grader. Sedan håller bettvärmaren samma temperatur fram till att timern slås av efter 30 minuter.

Antingen startar du knappen lite senare, eller så trycker du igång värmen igen. Bettet blir inte för varmt i en miljö som är kallare än ca 15 grader.
Är det varmare än 15 grader (men under 25 grader) håller bettet lagom temperatur i drygt en och en halv timme innan den börjar bli en aning för varm. Men den kyls då ner på den korta tiden det tar att lyfta av bettvärmaren tills dess att det är dags att tränsa.
För säkerhets skull är det alltid bra att känna på bettet innan tränsning.

Första gången man håller i ett bett uppvärmt till 35 grader känns den för varm.
Varför är det så?
För det första är vi inte vana vid hur varmt bettet ska vara än. Och för det andra är våra händer ofta mycket kallare än 37 grader, vilket lurar oss att tro att bettet är varmare än den egentligen är.

För att vara helt säker på att det är en bra temperatur kan du testa att lägga bettet mot insidan av handleden. Annars kan du göra som jag och stoppa bettet i munnen :O
Då märker du direkt att det är en helt perfekt temperatur!

Som en extra säkerhetsfunktion behöver man hålla kanppen intryckt 3-4 sekunder innan den startar. Detta är för att den inte ska igång av en olyckshändelse när man tex packar inför resa.

Det är helt normalt att kanppen lyser rött. Många har frågat varför det är så och det beror helt enkelt på att underleverantörer har gjort den röd.
Inför framtida beställningar kommer vi att ändra så den lyser vitt istället.

När powerknappen blinkar när du startar den betyder det att det är dags att ladda den. Det är helt ok att ladda bettvärmaren en kortare stund för att värma bettet en gång.
Är batteriet helt urladdat tar det ca 2 timmar att ladda den fullt igen.
Ett fullt laddat batteri klarar av att användas i ca 10 timmer, lite beroende på yttertemperatur.

Förmodligen är den helt urladdad.
Koppla på laddaren och se om lilla lampan på laddaren lyser röd.
Om knappen ändå inte lyser när du startar är du välkommen att kontakta kundtjänst på info@meela.se så hjälper vi dig 🙂

Stl Ponny: 9,3 cm (utveckling av den här storleken är fortfarande på gång)
Icelandic: 10.3
Stl Cob: 12 cm
Stl Full: 13,3 cm

Det är bra att ha en så stor bettvärmare som möjligt.
Kanterna är mjuka och anpassningsbara till viss del.

Ett bett på 11,5 cm kan variera i exakt mått mellan bettringarna.
Mät avståndet mella bettringarna med linjal för att komma fram till vilken storlek som passar bäst för just ditt bett.
Oftast är det längre mellan bettringarna än storleken på bettet, framförallt på bett med fasta ringar. Detta är för att storleken på bettet är anpassat efter den del som är i hästens mun.
Det är bra om bettvärmaren täcker så mycket som möjligt av bettet för effektiv uppvärmning.

 

Det går bra så länge en vuxen har visat hur man använder en Meëla, samt vilken del av Meëla som värms upp. När värmefunktionen är påslagen skall insidan av rullen ej beröras, även om den endast är ca 45 grader som varmast. Målsman ansvarar alltid för sina barn och Meëla AB kan inte ansvara för ett barns felanvändning.