Varför behöver man verkligen värma ett bett?

 

Då ett bett är ett kommunikationsmedel mellan häst och ryttare, är det vårt ansvar att den både passar din häst, och att den har rätt temperatur. 

 

Vi vet hur oskönt det är att hålla i ett kallt bett, och då är det inte så svårt att tänka oss att det är ännu oskönare att få den i munnen.

 

Då metall är ett mer ledande material än vad hästens mun är, drar bettet först ur värmen så att båda får en jämn genomsnittstemperatur. Är bettet 5 grader kallt, och hästens mun är 37 grader, ja då överförs värmen genom att först sänka temperaturen i hästens mun.

Så när vi vill ha kvalitetstid med hästarna, behöver vi se till att all utrustning är bekväm för dem. 

Men om man har en uppvärmd sadelkammare?

Det kanske känns som att bettet blir tillräckligt varm i en uppvärmd sadelkammare, men det är mest för att vi nog aldrig riktigt tänkt på hur varmt ett bett egentligen behöver vara. 

En sadelkammare är sällan varmare än 20 grader. Då bettet behöver värmas till 35 grader för att kännas bekväm för hästen, räcker det alltså inte med en sadelkammare. Dessutom kyls bettet ner till ca 10 grader på 10-15 minuter när den hänger ute i stallgången där det ofta är runt 5 grader på vintern. 

Så hur vet man när bettet är tillräckligt varmt?

Första gången jag kände på ett bett som var 35 grader trodde jag att den var för varm. Bästa sättet att dubbelkolla var att testa den i min egen mun!

Vi har nog helt enkelt aldrig tänkt på hur varmt ett bett behöver vara. Det blir lätt så när man är van att göra på ett visst sätt. Men efter att ha ägnat mitt liv åt det här ämnet i tre år har jag insett hur otroligt viktigt det här är. Responsen från hästarna talar nämligen för sig själv!

Unghästar accepterar bettet direkt, svårtränsade hästar tar bettet självmant efter bara 2-3 gånger med uppvärmt bett. Ridproblem har lösts, som tex att hästen kastar med huvudet, håller huvudet snett, kämpar emot förhållningar eller spänner hals och huvud. 

Det är inte så konstigt egentligen, det kan omöjligt vara kul att få munnen nerkyld vid varje ridpass. Det är mest konstigt för att det är nytt. 

Tack vare ett samarbete med SLU finns nu en första studie gällande hästars beteenderespons av varmt respektive kallt bett. Läs gärna hela här